(untitled) (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2021)
Snaha zvýšit produktivitu výroby integrálních hrubých staveb ze slitin hliníku a snaha snížit celkovou hmotnost vozidla vedou k tomu, že jsou intenzivně hledány progresivní výrobní technologie. Mezi ně patří frikční svařování a kompozitní panely. Při frikčním svařování dochází k menšímu tepelnému ovlivnění v místě svaru, a tedy menším deformacím po svaření, než je tomu u nyní nejčastěji používaného svařování elektrickým obloukem. Výhody této technologie se projeví jak u tenko-, tak i tlustostěnných profilů či plechů. Škoda Transportation momentálně tuto technologii používá při výrobě hrubých staveb jedno- i dvoupodlažních vozidel. Kompozitní panely se v dnešní době používají nejen jako pohledové panely vnějšího či vnitřního obložení, ale i jako nosné části hrubé stavby. Příkladem použití jsou strukturální příčky nebo podlahy patrových vozidel. Panely jsou tvořeny jádrem z hliníkové voštiny, obvodovými profily a potahem z hliníkového plechu na obou stranách. Všechny části panelu jsou vzájemně slepeny a ke zbytku hrubé stavby mohou být přinýtovány, přišroubovány nebo i přivařeny.