Zjednodušené dynamické modely v optimalizaci vypružení, část 2. (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2025)
Příspěvek se zabývá praktickým použitím zjednodušených dvouhmotových a tříhmotových tlumených dynamických modelů v optimalizaci návrhu vypružení kolejového vozidla. Text navazuje na předchozí příspěvek přednesený na XXVI. mezinárodní konferenci PRORAIL 2023 v Žilině.Příspěvek se zabývá simulací jízdy dvouhmotového a tříhmotového tlumeného modelu na reálných nerovnostech s vyhodnocením různých ukazatelů známek komfortu na skříni a optimalizací charakteristik tuhosti i tlumení v sekundárním vypružení. V příspěvku jsou vyčísleny následující známky komfortu: standardní metoda středního pohodlí NMV, úplná metoda středního pohodlí NVD a trvalé pohodlí Ccz dle EN 12299. Na závěr příspěvek uvádí srovnání výsledků optimalizací hodnot tuhostí i tlumení sekundárního vypružení pro jednotlivé známky komfortu a pro různé nerovnosti trati i rychlosti jízdy.
Keywords: zjednodušený dynamický model kolejového vozidla; komfort pro cestující