Výhody použití dvourychlostních převodovek v pohonu dvojkolí vozidel BEMU (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2025)
Článek se zabývá přínosy použití dvourychlostních převodovek v individuálním pohonu dvojkolí u regionálních vozidel BEMU. Analyzuje konstrukční možnosti použití příčného pohonu v trakčním dvounápravovém podvozku. Ukazuje možnosti energetické úspory trakční energie dosažitelné při vhodném řízení jízdy regionálního vozidla typu BEMU při použití asynchronního nebo synchronního trakčního motoru a jednostupňové nebo dvourychlostní převodovky.
Keywords: čtyřnápravové vozidlo BEMU; individuální příčný pohon dvojkolí; účinnost trakčního motoru; jednostupňová převodovka; dvoustupňová řaditelná převodovka