Experimentální ověření vlivu spinu na síly v kontaktu kolo–kolejnice: Návrh měření na kladkovém stavu (Současné problémy v kolejových vozidlech, 2025)
Pro účely výzkumu vlivu spinu na rozložení sil v kontaktu kola s kolejnicí bude použit kladkový zkušební stav – Testovací zařízení železničních kol (TZŽK) – instalovaný na pracovišti autorů. Podmínkám v kontaktu kolo–kolejnice se TZŽK přibližuje kontaktními podmínkami, velikostmi kolových sil, rychlostmi rotace, nastavením úhlu náběhu. Pro navrhované experimenty je potřeba zpřesnit instalovaný měřicí systém. Tento příspěvek se zabývá rozborem požadavků na navrhované experimenty vlivu spinu a komplexní revizí současného měřicího systému všech veličin instalovaného na TZŽK. Z tohoto rozboru vyplývá návrh úprav měření, zejména s ohledem na měření vzájemné polohy kladek.
Keywords: kontakt kolo-kolejnice; adheze; spinový skluz; kladkový zkušební stav; měřicí systém